Doros Seniorpanel består av fem seniorer som den här gången testat Doros senaste smartphone, Doro 8035. Allt har de testat - från installation till samtal och underhållning - och därefter lämnat synpunkter på telefonen. Helhetsintrycket är att Doro 8035 är enkel att hantera samtidigt som den är laddad med mycket ny teknik, men att batteritiden kan förbättras.

 

Doro 8035 är vår senaste smartphone med ny elegant design och olika navigeringslägen och gränssnitt för att passa både nybörjaren och den vana användaren. Telefonen har de uppskattade egenskaper högt och tydligt ljud, stor teckenstorlek och fysiska knappar. Med Doro 8035 finns möjligheten för anhöriga att fjärrstyra mobilen genom mydoromanager.com och supportverktyget TeamViewer.

 

Under testperioden fick Seniorpanelen även ett Fun Kit, innehållande skal, skärmskydd och trådlös högtalare. Testperioden har omfattat fyra avsnitt med olika uppgifter och kompletterande frågor för Uppstart, Foto och appar, Musik och underhållning och sist har panelen fått ge ett Helhetsintryck.

 

Panelen består den här gången av Margareta, 82, Sefik, 69, Sven-Åke, 82, Åke, 69 och Eva 68 som här ger delar sina tankar om Doro 8035.

 

Uppstart

Uppstarten gick bra för panelen, även om några fick ta hjälp av familj och Doros kundsupport. Att sätta i SIM-kortet upplevdes lite krångligt, men det löste sig för alla. I testet ingick även att ringa och skicka SMS – vilket alla klarade av.

 

Margareta, 82: ”Att komma igång med telefonen har gått bra. Har dock fått viss assistans av anhöriga som redan har en smartphone. Jag har följt Snabbstartsguiden som medföljde telefonen. Det gick lätt att sätta in SIM-kortet på egen hand. Har gjort det tidigare i min gamla icke-smartphone.”

 

Åke, 69: ”Inga problem att svara eller att ringa! Men tyckte det var lite omständligt att lägga till kontakter.”

 

Foto och appar

Nästa uppgift var att testa telefonens kamera och att dela med sig av sina favoritappar. Att ta ett foto kunde alla göra även om alla i panelen inte var så intresserade av att dela sina bilder på Instagram och Facebook. Däremot fanns det en allmän nyfikenhet på alla appar och de tjänster som finns i en smartphone.

 

Eva, 69:”Jag kommer att ladda ner fler appar efterhand. Tycker det är väldigt spännande och är speciellt nöjd med foton som jag har tagit med kameran. Jag har tagit många fotografier till glädje för andra men framför allt mig själv.”

 

Margareta, 82: ”Mina tre favoritappar är SL, SJ samt Nordea. Då jag nu, utöver autogiro, har skaffat e-fakturor så tycker det är mycket smidigt att betala mina räkningar via Nordea-appen, att se tidtabell och resväg via SL-appen samt boka resor och ha biljett via SJ-appen. Allt blir nära till hands, överskådligt samt kan göras vart som helst och när som helst.”

 

Musik och underhållning

Seniorpanelen fick även ett Fun Kit med ett mobilskal, skärmskydd och en trådlös högtalare. Panelen var enig om att skalet gjorde telefonen mer greppvänlig och stabil och att hanteringen kändes tryggare. Med den trådlösa högtalaren fick de i uppdrag att lyssna på Doros podcast ”Vem vill vara junior?”.

 

Eva, 69: ”I morse hade jag "sällskap" av Marianne vid frukosten. Hon är inspirerande och att via (högtalaren) BX 300 höra henne i Vem vill vara junior? var till stor glädje. Ljudet i högtalaren är bra och, trots jag är döv på ett öra, väldigt tydligt. Mycket underhållande!”

 

Helhetsintryck

Det samlade intrycket är att Doro 8035 är en enkel och funktionell smartphone. Här finns många bra funktioner och den känns bra i handen, samtidigt kunde batteritiden förbättras.

 

Sefik, 69: ”Det här är en mobil helt i min smak! Jag tycker om funktionaliteten lika väl som den är lätt att använda, och känns lätt i handen. Som med alla mobiler tar det lite tid att vänja sig hur man hittar runt, och vilka appar det finns, men när man väl gjort det en gång så går det undan.”

 

Margareta, 82: ”Jag är förvånad och glad över att Doro 8035 var så lätt att använda för mig som är ovan och lite rädd för ny teknik. Symbolerna och vägledningen har varit lätt att förstå. Det här med internet på mobilen har varit en utmaning för mig. Men har börjat få kläm på det med nu.”

 

Sven-Åke, 82: ”Upplever att en mer teknisk och fullmatad Android blivit enklare att hantera och “hitta runt” i – det vill säga mycket bra! Upplever stor förbättring på kamerafunktionerna och tycker “Jag vill” – funktionen är genial. Men jag är besviken på batteriets kapacitet.”

 

Eva, 69: ”Snygg design. Mycket smidig att hantera, med bra balans i handen och tydlig att avläsa i displayen. Första hanteringen kändes utmanande. Smartphoneskolan var till stor hjälp. Nyfikenhet och envishet övervann respekten för tekniken.”

 

Stort tack till Seniorpanelen för medverkan. Era synpunkter och feedback bidrar till vår framtida utveckling. Självklart hoppas vi även att Seniorpanelens utvärdering kan vara ett stöd till våra kunder i valet av en ny telefon.