Digitaalinen turvallisuus: Sovellukset ja sosiaalinen media

17

Digitaalinen turvallisuus

Sovellukset ja sosiaalinen media

Puhelimeen on nykyään ladattavissa ja asennettavissa paljon sovelluksia. Niitä on helppo käyttää, koska niissä on matkapuhelimeesi räätälöityjä ominaisuuksia ja monet ovat pikakuvakkeita käyttämiisi palveluihin, kuten pankkiasioihin, sosiaalisen median sivustoille ja ruokakauppoihin. Sosiaalinen media on loistava tapa pitää yhteyttä ystäviin ja jakaa mielenkiintoisia artikkeleita, linkkejä tai julkaisuja sekä jakaa omia artikkeleita, valokuvia ja tilapäivityksiä. On kuitenkin tärkeää suojata yksityisyytensä myös digitaalisissa ympäristöissä, ja muutamien vinkkien avulla voit jatkaa turvallisesti sosiaalisen median ja muiden sovellusten käyttöä.

Tapoja joutua alttiiksi ovat sosiaalisen median tilejä kaappaavat huijarit, rahahuijaukset tai luottotietojen menetyksellä uhkaaminen. Luottamuksesi saavuttamiseksi huijari voi teeskennellä olevansa ystäväsi ja kertoa joutuneensa vaikeuksiin ja tarvitsevansa nopeasti rahaa. Samalla tavoin huijari voi teeskennellä olevansa sinä ja huijata ystäviäsi.

Vahvojen salasanojen lisäksi paras keino suojata tilinsä kaappaamiselta on käyttää puhelimessa aina näytönlukitusta. Se voi olla kirjautumiseen käytettävä PIN-koodi, sormenjälki tai kasvojentunnistus sisäänkirjautumista varten. Jos kirjaudut matkapuhelimeesi automaattisesti ja puhelin varastetaan, huijarit voivat ottaa haltuunsa kaikki sovellusten sisältämät tilit. Jos huomaat, että tilisi on kaapattu, muuta salasanat välittömästi. Kirjaudu ulos myös kaikista muista tietokoneista, tableteista tai matkapuhelimista, joilla on pääsy tilille, jotta huijari lukitaan ulos. On myös tärkeää tehdä rikosilmoitus ja ilmoittaa palvelun tarjoavalle yritykselle, että tilisi on kaapattu. Varoita myös ystäviäsi. Rahan pyytämisen lisäksi kaapattu Facebook-tili voi tarkoittaa myös jonkun tekeytyvän sinuksi ja lähettävän sivultasi paljon materiaalia, jota et kannata tai hyväksy.

Nykyään meitä pyydetään kaiken aikaa jakamaan henkilötietoja, jotta saamme käyttöoikeuden verkon palveluihin ja alustoihin. Siinä piilee kuitenkin vaara, että henkilötietoja käytetään verkossa väärin. Konsernijättiläiset käyttävät tietoja profiilin luomiseen sinusta ja myyvät tietoja mainostajille kohdennettuun mainontaan. Se voi olla tungettelevaa, mutta olet ehkä antanut siihen suostumuksesi hyväksymällä käyttöehdot. On tärkeää, että ennen sovelluksen tai palvelun käyttöönottoa luet ja ymmärrät käyttöehdot, jotka hyväksyt.

Pitkän ajan toimia ehkäistä huijatuksi joutumista on päivittää puhelimet ja sovellukset säännöllisesti. Ohjelmiston kehittäjä korjaa yleensä turvallisuusongelmat ja virheet sovelluspäivityksissä. Puhelimeesi lataamasi sovellukset ilmoittavat yleensä automaattisesti, kun uusia päivityksiä on ladattavana, jollet ole valinnut muuta asetusta. Voit myös mennä sovelluskauppaan, josta latasit sovelluksesi, ja varmistaa, että sinulla on uusimmat versiot. (Play Kauppa > Valikko > Omat sovellukset ja pelit). Myös puhelimen käyttöjärjestelmä ilmoittaa automaattisesti päivityksestä, jos ladattavissa on uusi ohjelmisto. Muussa tapauksessa voit tarkistaa puhelimen käyttöjärjestelmän asetuksista itse, onko sinulla uusin versio. Voit myös ladata sen manuaalisesti, jos sitä ei ole jo tehty. (Asetukset > Järjestelmä > Lisätiedot > Järjestelmäpäivitys).

Lisäksi on tärkeää poistaa vanhat sovellukset, joita et enää käytä, sekä poistaa kyseiseen sovellukseen kuuluvat tilit. Jos myyt tai annat puhelimesi eteenpäin, muista aina palauttaa tehdasasetukset, jotta et jätä jälkeen arkaluontoisia digitaalisia jälkiä. (Asetukset > Järjestelmä > Lisätiedot > Palautusvalinnat > Poista kaikki tiedot (palauta tehdasasetukset). Nyt voit käyttää sosiaalista mediaa ja sovelluksia turvallisesti!