Digitaalinen turvallisuus: Verkkourkinta

16

Digitaalinen turvallisuus

Verkkourkinta

Internet on aivan mahtava väline, ja se tarjoaa pääsyn koko maailmaan vain muutamalla tietokoneen tai älypuhelimen näppäimen painalluksella. Kääntöpuolena on kuitenkin suurempi haavoittuvuus ja altistus. Me Dorolla haluamme sinun tuntevan olosi turvalliseksi käyttäessäsi internetiä ja annamme siksi vinkkejä siihen, miten voit varautua, jotta et joudu verkkopetosten uhriksi.

Yksi yleisimmistä huijaustavoista verkossa on verkkourkinta. Tämä tarkoittaa, että huijarit lähettävät sähköposteja ja ilmoituksia viranomaisten tai yritysten nimissä saadakseen vastaanottajan luovuttamaan arkaluonteisia henkilötietoja, kuten pankkitilinumeroita ja salasanoja. Sähköpostissa mainitaan yleensä, että on ilmennyt ongelma ja että sinun on kirjauduttava tilillesi sähköpostitse saamasi linkin kautta.

Toinen urkintatapa on luvata jokin lahja tai etu, jos vastaanottaja kirjautuu tietylle sivulle linkin kautta. Kun napsautat linkkiä sinut ohjataan sivulle, joka näyttää olevan palvelu, josta huijari väittää olevansa. Todellisuudessa huijari on luonut oman, oikeaa verkkosivustoa muistuttavan verkkosivustonsa, jonka kautta käyttäjätunnuksesi ja salasanasi tallennetaan huijarin käyttöön. Huijari voi sen jälkeen kirjautua tilillesi ja kaapata tilin haltuunsa.

Muita yhteydenotto- ja petostapoja ovat tekstiviestien ja puheluiden kautta tapahtuvat yhteydenotot. Yleinen huijaustapa on, että huijari väittää olevansa pankistasi ja pyytää sinulta turvakoodeja tai allekirjoittamaan jotain pankkitunnuksillasi.

On ehdottoman tärkeää ymmärtää, etteivät pankit, valtion virastot tai yritykset kysy asiakkailtaan tilien salasanoja tai koodeja, koska heillä on pääsy tileille omien järjestelmiensä kautta. Salasanat ja koodit ovat arvokkaita asiakirjoja, jotka pidät omana tietonasi. Tarkista asia ja ilmoita siksi aina todellisen yrityksen asiakaspalveluun heidän nimissään tehdystä huijausyrityksestä, jos saat tällaisia tietoja pyytävän oudon sähköpostin tai puhelun.

Usein huijarit hyödyntävät poikkeustilanteita, kuten Covid-19-pandemiaa, saadakseen peloissaan ja huolissaan olevat ihmiset toimimaan nopeasti. Älä stressaannu tai tunne itseäsi painostetuksi. Älä myöskään koskaan napsauta sähköpostissa olevia linkkejä, jos olet epävarma sisällöstä. Toinen vinkki on etsiä kirjoitusvirheitä tai outoja sanamuotoja. Sähköpostiosoite tai verkkosivusto voi usein vaikuttaa oikealta, mutta joskus vain yksi kirjain erottaa oikean ja väärennetyn sähköpostiosoitteen tai verkkosivuston. Varmista myös, että tietokoneeseesi on asennettu virustorjunta. Vaikka se ei takaa 100-prosenttista suojaa verkkourkinnalta, se on hyvä ennaltaehkäisevä toimenpide.

Salasana

Yleisin syy sille, että huijarit pääsevät käsiksi salasanoihin, on verkkopalveluun kuuluvan salasanatietokannan joutuminen hakkeroinnin kohteeksi, jolloin salasanat vuotavat. Pahin tilanne on se, että sähköpostiosoitteesi salasana on sama kuin muilla tileilläsi. Silloin huijari voi ilmoittaa, että "on unohtanut salasanan", ja saa uuden salasanan helposti sähköpostiinsa ja samalla pääsyn kaikille tileillesi. Siksi on erittäin tärkeää, että eri tileille ja palveluille on eri salasanat, jotta haittavaikutusten kokonaisriski olisi mahdollisimman pieni.

Käytä uniikkeja /ainutkertaisia salasanoja, vältä yleisiä salasanoja. Vahvoja salasanoja ovat sellaiset, joita ei ole muilla, sekä pitkät salasanat. Perussuositus on, että salasanassa on vähintään 12 merkkiä ja siinä on erikoismerkkejä, kuten ! # ?. Vielä parempi on käyttää tunnuslauseita eli sanayhdistelmiä. Tunnuslauseen tulee sisältää vähintään viisi sanaa ja sanat tulee valita mielellään satunnaisesti. Jotkin huijarit käyttävät salasanojen hakkerointiin ohjelmia. Esimerkiksi 6-merkkisen salasanan hakkerointi voi viedä 30 sekuntia, kun taas 10-merkkisen salasanan hakkerointi vie 11 vuotta.

Älä koskaan kirjoita salasanojasi muistiin tietokoneellesi tai matkapuhelimeesi, äläkä tallenna niitä selaimeen. Käytä sen sijaan niin sanottua salasanojen hallintaohjelmaa, joka tallentaa salasanat ja auttaa luomaan suojattuja salasanoja.

Toinen tapa suojata tilisi on käyttää kaksivaiheista vahvistusta tai kaksiosaista todentamismenetelmää, jos sellainen on käytettävissä. Tämä tarkoittaa, että salasanasi lisäksi kirjautumiseen tarvitaan toinen suojausvaihe. Yleensä sisäänkirjautumiseen käytetään ajallisesti rajoitettua, kertakäyttöistä salasanaa, joka luodaan automaattisesti ja lähetetään tekstiviestinä matkapuhelimeen.

Nyt voit jatkaa turvallisesti surffaamista!