Få styr på Facebook

10

Facebook

Udover at Facebook er en god måde at holde kontakten med venner og bekendte på, så har Facebook også mange andre funktioner, der kan gøre livet både lettere og sjovere. Her kan du læse, hvordan du deler interessante artikler, siger ja til at deltage i begivenheder og skriver beskeder til dine venner via Facebook på din smartphone. Disse funktioner er dog kun et lille udvalg af Facebooks mange muligheder - så når du først føler dig tryg ved, hvordan Facebook fungerer, er det bare om at udforske videre.

Skriv et opslag eller upload et billede

Har du noget på hjerte, eller vil du bare fortælle, hvad du laver lige nu, så kan du skrive et ”opslag” – også kaldet en ”statusopdatering”. Det, du skriver, kan dine venner herefter se. Vær opmærksom på at det, du deler, også kan blive spredt videre ud på Facebook til andre end dine venner.

For at skrive et opslag skal du trykke på det firkantede symbol længst oppe til venstre på din Doro-smartphone, så du kommer til toppen af Facebook.
1. Tryk på feltet, hvor der står ”Hvad har du på hjerte?”
2. Tryk endnu én gang, så tastaturet på din smartphone kommer frem. Nu er det ligetil at skrive et opslag!

Hvis du vil, kan du også uploade billeder som et opslag. Det er sjovt og nemt at dele billeder på Facebook.
1. For at uploade et billede, som du tidligere har taget med din smartphone, trykker du på ikonet, som ligner et lille kamera, og hvorpå der står ”billede”. Det vil føre dig direkte til din smartphones fotoalbum. Hvis det er første gang, du deler et billede, kan det være, at Facebook spørger om adgang til dine billeder. I så fald trykker du blot ”tillad”.
2. Tryk på ét eller flere af de billeder, du vil dele og tryk herefter på ”færdig” oppe til venstre. Når du føler dig klar, skal du trykke på ”send” i øverste højre hjørne. Så er du færdig!

Kommenter på eller del et opslag

Du kan også give udtryk for, hvad du synes om opslag og billeder, som dine venner eller andre har delt. Det er en god måde at interagere med dine venner på Facebook på. Det er også en måde at vise, hvad du mener om en nyhedsartikel eller en debat.
Under hver post på Facebook er der en menu, hvor du kan vælge ”synes godt om” (symbolet med tommelfinger op), ”kommenter” eller ”del”. Når du trykker på symbolet ”kommenter”, som ligner en taleboble, får du dit tastatur frem på skærmen og kan begynde at skrive. Når du føler dig klar og vil sende kommentaren, trykker du på pilen længst til højre. Færdig!
(Vær opmærksom på, at det, du skriver her, bliver synligt for alle og ikke bare for personen, du skriver kommentaren til).
Hvis du ser et billede, en artikel eller et opslag, som du gerne vil have, at andre også skal se, kan du nemt dele det videre på Facebook. Tryk på ”del” til højre under opslaget. Når du trykker ”send” deles opslaget med alle de personer, som du er venner med på Facebook. Vær opmærksom på at være kildekritisk, inden du deler et opslag på Facebook. Der florerer et væld af artikler på Facebook, og det er vigtigt at huske, at ikke alt, der bliver skrevet, er sandt.

Følg en side

Måske har du hørt nogen sige: ”Du kan følge os på Facebook”. Større grupper eller virksomheder kan oprette en såkaldt ”gruppe” eller ”side” på Facebook, hvor man kan finde information, nyheder og diskussioner. Det kan eksempelvis være et tv-program eller en gruppe personer, der deler samme interesse. Det kan også være, at din egen kommune har en Facebookside, hvor du kan følge seneste opdateringer og få lokal information. Alt indhold, som er tilgængeligt på Facebook, kan du finde ved at skrive et søgeord oppe i søgefeltet. Hvis du brænder for bagning, kan du fx skrive ”bage” i søgefunktionen. På den måde kan du finde både ”sider”, ”grupper” og privatpersoner, som er relevante i forhold til bagning. Ved at trykke på ét af søgeresultaterne, kommer du ind på den respektive side og kan udforske, hvad det er for noget.

Deltag i en begivenhed

Indimellem hænder det, at du bliver inviteret til en begivenhed på Facebook. Det betyder, at du har modtaget en invitation til en virkelig begivenhed – uden for internettet, så at sige. Fordelen ved at lave invitationer på Facebook - altså oprette en begivenhed - er, at værten på den måde kan samle informationer om festen ét sted. Inde på den oprettede begivenhed kan man se hele gæstelisten (i hvert fald alle de gæster, som har Facebook), og man har et godt overblik over, hvem der takker ja til at deltage. Man kan som vært nemt dele praktiske oplysninger med gæsterne – og på den måde er det også let for gæsterne at få adgang til oplysningerne. Man kan tilmed uploade et kort, der gør det nemt for gæsterne at finde vej. Har du Facebook på din Doro-smartphone, kan du på den måde til hver en tid finde kortet frem, når du er på vej til selve begivenheden. Man kan også blive inviteret til større begivenheder, som fx lokale festivaler, en udstilling i byen eller lignende. Ved at trykke ”deltager” eller ”interesseret” til sådanne arrangementer, kan dine venner se, om du har tænkt dig at deltage. På den måde bliver de måske inspireret til også at tage med. Omvendt kan du også – ved at gå ind på begivenheden – se om nogle, du kender, har tænkt sig at deltage.

Send beskeder direkte via Messenger

Størstedelen af det, man skriver på Facebook, er tilgængeligt for alle. Men i funktionen Messenger kan du sende direkte beskeder til dine venner, som ikke kan ses af andre. Det er ligesom at sende en SMS – forskellen er blot, at du skal være koblet på internettet, uanset om det er via Wi-Fi eller et 3G/4G-netværk. Husk, at hvis du befinder dig i udlandet, kan du ikke sende beskeder via Messenger, med mindre du er koblet på Wi-Fi. Hvis du fx sidder på en café og tilslutter dig deres Wi-Fi, kan du sende beskeder helt gratis – modsat SMS’er, som kan koste en del, når du er udenlands. Hvis du vil vide mere om brug af din smartphone i udlandet, kan du læse Smartphone-skolen del 1: ”Billig surfing - med Wi-Fi”.

Du får adgang til Messenger direkte fra Facebook ved at trykke på ikonet med tre vandrette streger øverst til højre, hvorefter en ny menu åbner sig. Længere nede i denne menu finder du ikonet for Messenger: en taleboble med et lyn i. Trykker du på dette ikon, kommer du ind på Messenger. Hvis du ikke har downloadet Messenger-app’en, skal du gøre det først. Tryk ”installer” og følg instruktionerne. Login og konto vil være knyttet til Facebook, så alle de personer, du er venner med på Facebook, vil du også kunne finde i Messenger!
Nu gælder det bare om at komme i gang med at udforske Facebook – og finde frem til alt det, som passer til dig og dine interesser.

Held og lykke med at bruge Facebook på din Doro-smartphone!