Spotify

Enkle og smarte telefoner, ure og tablets til seniorer

12

Spotify

Som vi tidligere har skrevet om i Smartphoneskolen, så kan du med Spotify lytte til musik fra hele verden på din computer eller mobil. Birte Kjær, Rasmus Seebach, TV-2, DAD eller Rolling Stones – udbuddet er uendeligt! Man kan sige, at Spotify er den nye måde at lytte til musik på. I stedet for CD’er kan du via Spotify lytte til musik, hvor du vil, når du vil. Enten med hovedtelefoner, når du går på gaden, eller på højttalernes højeste volumen derhjemme.

Hvad er Spotify

Spotify er en såkaldt streamingtjeneste, hvilket betyder, at man kan lytte til musik, der ”streames” via internettet i stedet for at købe CD’er. Du betaler et månedligt beløb til Spotify og får adgang til næsten hele verdens musik. Du kan bruge Spotify både på mobilen og din computer. For at bruge Spotify skal du blot oprette en konto. Det kan du gøre enten via din computer eller din smartphone.

Sådan får du Spotify på mobilen

Gå til appen ”Play Butik” på din smartphone og download Spotify, præcis som når du downloader en hvilken som helst anden app.”
1. Når du har hentet appen, trykker du ”åben”. Så kommer du direkte ind i appen Spotify. Her kan du vælge, om du vil logge ind eller registrere dig.
2. Vælg ”registrer dig”
3. Udfyld e-mail, vælg et kodeord, vælg et brugernavn og udfyld din fødselsdato samt køn.

Egne spillelister

På Spotify kan du finde stort set alle dine yndlingskunstnere og sange – og skabe dine egne spillelister, hvor du selv vælger, hvad du vil lytte til. Måske ønsker du at gemme alle sange fra tre forskellige artister på én og samme liste? Eller hvorfor ikke samle alle dansktop-sange fra 70’erne? Du kan også vælge at samle alle dine yndlingsjulesange, som du kan høre op til jul? Mulighederne er uendelige ligesom udbuddet!

For at oprette en liste må du først finde en sang. På en smartphone gør du følgende:
1. Log ind på Spotify med dit brugernavn og kodeord.
2. Klik på menu symbolet i form af 3 vandrette streger
3. Nu er du kommet til menuen.
4. For at finde en sang eller artist, klik på SØG.
5. Skriv det, du vil søge på: Artist, sang eller album
6. Klik på symbolet med tre prikker for at tilføje sangen til en liste eller oprette en helt ny liste
7. Vil du tilføje flere sange, er det bare at gentage ovenstående proces

Du finder alle dine spillelister ved at klikke på de tre linjer og vælge ”dit bibliotek”.

Hvordan afspiller du en sang

Søg efter den sang eller kunstner, du vil lytte til. Når du fundet sangen, klikker du på den og kan herefter nyde musikken.

Spillelister og forslag til dig

På Spotify kan du finde alle mulige spillelister, som andre personer har gemt, eller som Spotify anbefaler dig. Det er det, der er så sjovt med Spotify – at du kan finde ny musik, som du ikke vidste fandtes. Spotify kan bl.a. foreslå spillelister efter dit humør, hvem dine favoritkunstnere er, og hvilke sange der passer bedst til sommerfesten.

Shuffle (Tilfældig afspilning)

Når du har en spilleliste eller vælger at lytte til et helt album, kan du enten spille sangene i rækkefølge eller lade Spotify vælge rækkefølgen tilfældigt. Sidstnævnte kaldes shuffle. Når du er inde på en spilleliste eller et album, klikker du på den grønne knap, som hedder ”shuffle”. Dette kan være nyttigt til et middagsselskab eller fest, hvor du vil blande musikken.

Premium eller gratis version?

Hvis du vil benytte Spotify fuldt ud, skal du købe den såkaldte premium-version, som koster 99 kr./mdr. Hvis du vil prøve premium-versionen, inden du bestemmer dig, så kan du gøre det gratis i 30 dage. Man kan til enhver tid afbryde sit premium-abonnement, uden at det koster ekstra. I gratis-versionen af Spotify må du bære over med reklamer, og du kan heller ikke udnytte alle Spotifys funktioner såsom at lytte til valgfrie sange eller skifte sang, så ofte du vil.

I premium-versionen slipper du for reklamer, du får bedre lydkvalitet, og du kan lytte til lige præcis det musik, du vil.