18

Digital säkerhet

Appar och sociala medier

Det finns idag en uppsjö av appar att ladda ner och installera till din mobil. De är smidiga att använda eftersom de har olika funktioner som är anpassade för mobilen och är som genvägar till de tjänster du använder, som till exempel banken och sociala medier. Sociala medier är ett fantastiskt sätt att hålla kontakten med vänner och dela intressanta artiklar, länkar, inlägg, och att själv lägga upp artiklar, bilder och statusuppdateringar. Men det är viktigt att skydda den personliga integriteten i digitala miljöer och med några smarta tips i åtanke kan du tryggt fortsätta att använda sociala medier och appar.

Några sätt där man kan vara utsatt är genom att bedragare kapar dina sociala medier-konton och lurar till sig pengar eller misskrediterar dig. För att öka förtroendet kan personen utge sig för att vara en av dina vänner och säga att hen har hamnat i någon form av knipa och behöver pengar snabbt. På samma sätt blir dina vänner lurade när bedragaren utger sig för att vara du.

Det bästa sättet att skydda sig mot kapade konton är, förutom starka lösenord, att alltid använda skärmlåset på din telefon. Det kan vara en pinkod eller fingeravtryck- eller ansiktsavläsning vid inloggning. Om du är automatiskt inloggad på din mobil och får den stulen kan bedragaren ta kontroll över dina konton. Om du upptäcker att ditt konto är kapat ska du direkt byta lösenordet. Du ska också logga ut alla datorer, surfplattor eller mobiltelefoner som har tillgång till kontot för att på så sätt stänga bedragaren ute. Det är även viktigt att göra en polisanmälan och meddela företaget som driver tjänsten där ditt konto kapats. Varna dessutom dina vänner. Ett kapat Facebook-konto kan förutom att någon ber om pengar också innebära att någon utger sig för att vara du och lägger ut en massa saker som du inte står för.

Idag uppmanas vi att ständigt dela med oss av personlig information för att ta del av alla de tjänster och plattformar som finns på nätet. Det finns dock en risk att personuppgifter missbrukas på nätet. Företagsjättar använder din data för att skapa en profil av dig, som annonsörer sedan kan köpa och rikta annonser till. Det kan vara påträngande men något du kan ha gått med på genom att godkänna användarvillkoren. Det är viktigt att vara medveten om vilka användarvillkor man accepterar när man börjar använda en app eller tjänst.

Kolla gärna här på internetstiftelsens tips om Säkerhet på nätet | Internetkunskap

Långsiktiga åtgärder för att undvika att bli drabbad av bedrägeri är att uppdatera telefon och appar ofta. I de uppdaterade versionerna av appar är det nämligen oftast säkerhetshål som har täppts till. Appar som man har laddat ner i telefonen kommer automatiskt att flagga för om det finns nya uppdateringar att hämta, såvida man inte själv har gjort en annan inställning för det. Man kan också alltid själv gå in i appbutiken där man har laddat ner sina appar och kontrollera så att man har de senaste versionerna. (Play Butik > Meny > Mina appar och spel). Även telefonens systemuppdatering dyker upp automatiskt om det finns någon ny att hämta. Annars kan man själv gå in i telefonens systeminställningar och kolla om man har den senaste versionen, och ladda ner den manuellt om det inte redan har gjorts. (Inställningar > System > Avancerat > Systemuppdatering).

Det är också viktigt att inte bara ta bort gamla appar som inte längre används utan också att radera eventuella konton som hör till dessa appar. Om du säljer eller skänker din telefon ska du alltid göra en fabriksåterställning innan för att inte lämna några känsliga digitala spår efter dig. (Inställningar > System > Avancerat >  Återställningsalternativ > Radera all data (återställ standardinställningar)