17

Digital säkerhet

Nätfiske

Internet är helt fantastiskt och ger tillgång till hela världen med bara några knapptryck via din dator och smartphone. Men det finns också en baksida med ökad sårbarhet och utsatthet.

Vi på Doro vill att du ska känna dig trygg att använda dig av internet, och delar därför med oss av olika tips på hur man ska tänka för att undvika att falla offer för bedragare på nätet.

Ett av de vanligaste sätten att bli lurad på nätet är via phishing eller nätfiske. Det betyder att bedragare skickar e-post och utger sig för att vara från myndigheter eller företag, för att få mottagaren att ge ut känslig personlig information, som kort- och kontonummer samt lösenord. I e-posten står det oftast att ett problem har uppstått och att du därför måste logga in på ditt konto via en länk som du får.

En annan variant av nätfiske är att du utlovas få någon form av gåva eller vinst om du loggar in på en viss sida via en länk. När du klickar på den kommer du till en sida som ser ut att vara den tjänst som bedragaren utger sig att vara från. Bedragaren har i verkligheten skapat en egen webbplats som liknar den riktiga och via den sparas ditt användarnamn och lösenord som du anger. Därefter kan de logga in och ta över ditt konto.

Andra sätt att bli kontaktad och lurad på är via SMS och telefonsamtal. En bluff som är vanlig är att bedragaren påstår sig vara från din bank och ber dig om antingen säkerhetskoder, eller att du ska signera något med hjälp av ditt BankID.

Det är viktigt att veta att banker, myndigheter och företag inte frågar sina kunder efter lösenord eller koder eftersom de själva alltid kan komma åt dina konton via sina system. Lösenord och koder är värdehandlingar som man ska hålla för sig själv. Dubbelkolla och informera därför alltid verksamhetens kundtjänst om du har fått ett märkligt mail som ber om dina uppgifter.

Bedragare använder ofta akuta kriser så som Covid-19 för att få folk att agera snabbt av rädsla och oro. Stressa inte eller känn dig pressad. Klicka heller aldrig på länkar i mejl om du är osäker på innehållet. Ett annat tips är att leta efter stavfel eller konstiga formuleringar. Ofta kan e-postadressen eller hemsidan se ut att vara rätt, men ibland kan det bara skilja någon extra bokstav mellan den riktiga och falska. Se också till att du har ett virusskydd installerat på din dator. Även om det inte garanterar skydd mot nätfiske till 100% är det en bra förebyggande åtgärd.

Lösenord

Den absolut vanligaste anledningen till att bedragare kommer över lösenord är att en databas med lösenord som tillhör en webbtjänst hackas och läcker ut. Det värsta är om lösenordet till din e-postadress är samma som till andra konton. Då kan bedragaren ange att hen glömt lösenordet och sedan enkelt få ett nytt skickat till sig på mejlen och därmed komma in på alla dina konton. Därför är det väldigt viktigt att ha olika lösenord för olika konton och tjänster för att minimera risken för att drabbas överallt.

Förutom att ha unika lösenord ska du undvika vanliga lösenord. Ett starkt lösenord är ett som ingen annan har tänkt på, och långa lösenord. Grundrekommendationen är att lösenordet ska innehålla minst tolv tecken samt innehålla specialtecken, som till exempel !#?. Ännu bättre är det att använda lösenfraser, alltså kombinationer av ord. En lösenfras bör innehålla över fyra ord och orden ska helst vara slumpvis utvalda. Vissa bedragare använder program för att hacka lösenord. För att ge ett exempel kan ett lösenord på 6 tecken ta 30 sekunder att knäcka, medan ett lösenord på 10 tecken tar 11 år.

Skriv aldrig ner dina lösenord i din dator eller mobil, och spara inte heller dem i webbläsaren. Använd istället en så kallad lösenordshanterare som är ett program som lagrar och hjälper dig att skapa säkra lösenord.

Ett annat sätt att skydda sina konton, som höjer säkerhetsnivån ordentligt, är att använda tvåstegsverifiering eller tvåfaktorsautentisering, om det erbjuds. Det betyder att utöver ditt lösenord behövs ytterligare ett säkerhetssteg för att logga in, oftast ett tidsbegränsat engångslösenord som genereras automatiskt och skickas som ett SMS till din mobil.

Kolla gärna här på internetstiftelsens tips om Säkerhet på nätet | Internetkunskap

Nu kan du tryggt surfa vidare!