10

Facebook-tips

Förutom att Facebook är bra när man vill hålla kontakten med vänner och bekanta, finns det även många andra funktioner som kan göra livet både lättare och roligare. Här kommer du kunna läsa om hur du delar med dig av intressanta artiklar, tackar ja till evenemang och skriver meddelanden till dina vänner via Facebook i din smartphone. Dessa funktioner är dock bara ett axplock av allt roligt som finns, så när du känner dig bekväm med hur Facebook fungerar är det bara att sätta igång att utforska.

Skriv ett inlägg eller lägga upp ett foto

Om du har något speciellt på hjärtat eller bara vill skriva vad du gör just nu, så kan du skriva ett ”inlägg”, eller även kallad en ”statusuppdatering”. Det du skriver kan sedan dina vänner ta del av. Tänk på att det du delar med dig av kan komma att spridas vidare på Facebook till fler än dina vänner.
För att skriva ett inlägg behöver du trycka på den fyrkantiga symbolen längst upp till vänster på din Doro smartphone, så du kommer till flödet på Facebook.

1. Tryck på fältet där det står Vad gör du just nu?

2. Tryck en gång till så att tangentbordet på din smartphone kommer fram – nu är det fritt fram att skriva ett inlägg! Om du vill kan du även lägga upp foton som ett inlägg, det är både roligt och enkelt att dela bilder på Facebook.

3. För att lägga upp en bild som du tagit tidigare med din smartphone trycker du på den gröna ikonen längst till vänster under textfältet. Den tar dig direkt till din smartphones fotoalbum. Om det är första gången du ska dela en bild kan det hända att Facebook frågar om tillgång till dina bilder, tryck i så fall ”tillåt”.

4. Tryck på den bild eller de bilder du vill dela med dig av och tryck ”Klart” uppe till vänster. När du känner dig färdig trycker du på ”Publicera” uppe i högra hörnet, så var det klart!

Att kommentera och dela inlägg

Du kan också visa vad du tycker om andras inlägg och bilder som dina vänner eller andra personer har delat med sig av. Detta är ett trevligt sätt att interagera med dina vänner på Facebook. Det är också ett sätt att kunna säga vad du tycker om en nyhetsartikel eller debatt.
Under varje inlägg på Facebook finns en meny där du kan välja att ”gilla” (symbolen med en tumme upp), ”kommentera” eller ”dela”. När du trycker på symbolen ”kommentera” som ser ut som en pratbubbla får du upp ditt tangentbord på skärmen och kan börja skriva. När du känner dig klar och vill skicka kommentaren trycker du på pilen längst till höger. Klart! (Tänk på att det du skriver här blir synligt för alla och inte bara för personen du skrivit kommentaren till).
Om du ser en bild, artikel eller ett inlägg som du vill att fler ska få ta del av kan du enkelt dela detta vidare på Facebook. Tryck på ”dela” till höger under inlägget. När du trycker på Skicka delas inlägget till alla som du är vän med på Facebook. Tänk på att vara källkritisk innan du delar med dig av ett inlägg på Facebook. Det florerar en uppsjö av oäkta artiklar på Facebook och det är viktigt att vara medveten om att allt som skrivs inte alltid är sant eller äkta.

Att följa en sida

Du kanske någon gång hört frasen ”Du kan följa oss på Facebook”. Större grupper eller företag kan skapa en ”grupp” eller en ”sida” på Facebook där man kan ta del av information, uppdateringar och diskussioner. Det kan exempelvis vara ett visst TV-program, en grupp som delar ett gemensamt intresse eller så har kanske din kommun en Facebooksida där du kan följa aktuella uppdateringar och lokal information. Allt som finns på Facebook kan du hitta genom att skriva in sökord uppe i sökfältet. Kanske brinner du för bakning, då kan du skriva in ”baka” uppe i sökrutan och du får upp resultat på både ”sidor”, ”grupper” men även personer. Genom att trycka på ett av sökresultaten kommer du in på respektive sida och du kan se närmre vad det är för något.

Evenemang

Ibland kan det hända att du blir inbjuden till ett evenemang, det betyder att du fått en inbjudan till en riktig tillställning utanför internet så att säga. Fördelen med att göra inbjudningar på Facebook, alltså skapa evenemang, är att värden har allt kring festen samlat. Inne på det skapade evenemanget ser man hela gästlistan (alla de gäster som har Facebook) och man får en bra överblick över vem som tackar ja. Man kan skriva in all information som gästerna behöver ta del av och de är lätt för dem att alltid komma åt informationen när de än behöver. Man kan till och med lägga upp en karta som gör det lätt för gästerna att hitta rätt. Genom att ha Facebook på din Doro smartphone kan du närsomhelst kontrollera kartan på väg till själva eventet, smidigt och bra.
Man kan också bli inbjuden till större evenemang, som den lokala ortens festival, eller en utställning inne i staden eller liknande. Genom att trycka ”Kommer” eller ”Intresserad” på ett sådant evenemang kan dina vänner se om du tänkt att gå, vilket kanske även gör att de blir sugna att följa med. På samma sätt kan du gå in på Evenemanget för att se om någon du känner tänkt att gå.

Direktmeddelanden via Messenger

Mer eller mindre allt man skriver på Facebook är öppet för alla, men genom Messenger kan man skicka direkta meddelanden till vänner som inte syns av andra. Man kan se det som att skicka SMS, skillnaden är att du behöver vara uppkopplad till internet antingen genom ett WiFi eller genom ett 3G/4G/5G-nät. Tänk på att inom EU och ett par andra europeiska länder gäller samma regler och kostnader som du har med din mobiloperatör i Sverige, så det blir ingen extra kostnad för att ringa eller vara uppkopplad. Om du är utomlands och har stängt av möjligheten att använda mobilen för att vara uppkopplad till internet kommer det inte fungera att skicka meddelanden via Messenger.  Å andra sidan, när du väl kommer åt ett WiFi på exempelvis ett café eller liknande kan du skicka dessa meddelanden gratis till skillnad från vanliga SMS som kan kosta en del om du är utomlands.

Mer om att använda din smartphone utomlands kan du läsa under Smartphoneskolan del 1, ”Surfa smart med WiFi”.
Man når Messenger direkt inne på Facebook genom att trycka på den runda ikonen till höger för Messenger, en pratbubbla med en blixt i, tryck på den så kommer du till Messenger. Om du inte laddat ner Messenger-appen tidigare så behöver du göra detta först. Tryck installera och följ instruktionerna. Inloggning och konto kommer vara sammankopplat med Facebook, och alla vänner du har på Facebook kommer du hitta i Messenger också!

Nu är det bara att kasta dig ut på Facebook och ta till dig av allt kul som passar just dig och ditt intresse.

Lycka till med Facebook i din Doro smartphone!