13

Titta på YouTube-videor

Youtube är en webbplats där mängder av videor och filmklipp är samlade. Här kan du hitta allt du kan tänka dig och antagligen mycket mer. På samma sätt som på Google kan du söka upp vad du skulle vilja titta på, Youtube är faktiskt världens andra mest använda sökmotor efter Google. Istället för att du läser dig till information på en hemsida eller ur en manual, kan du här se på en film där någon visar och förklarar hur man gör. Det som är så bra med Youtube är också att du kan pausa och gå tillbaka eller hoppa fram i videon precis när du vill och behöver. Du kan titta på allt från hur man gör för att koppla in en ny TV, hur du lär dig ett nytt språk, till att dansa tango eller kanske brygga egen öl. Du kan också hitta mängder med underhållning eller klipp från TV-program som du skulle vilja se igen.

Så här skaffar du Youtube på mobilen

Gå till ”Mina appar” i din smartphone. Du behöver alltså inte hämta någon app från Playbutiken i din Doro smartphone då Youtube-appen redan finns, men på andra modeller kan man dock behöva ladda ner en Youtube-app från Play Bbutiken eller App Store.

1. Tryck på Google-appen. Youtube är nämligen en del av Google så båda ligger under samma ikon.
  2. I ”Google” finns en ikon för Youtube, en vit högerpil mot röd bakgrund. Tryck på denna.
  3. För att använda Youtube måste du ha ett Google-konto. Detta har du redan ifall du har Googles e-post Gmail. I så fall kan du logga in med samma mail och lösenord som när du loggar in för att läsa din e-post. Ifall du inte har något Gmail-konto kan du skaffa det direkt inne på Youtube. Det går också bra att göra det inne på ”Gmail” som är har egen ikon inne bland de andra Google-apparna, ett vitt och rött kuvert.

Menyn

I fältet längst ner på din skärm ser du en meny som består utav fem ikoner; ett "Hus", en som heter "Shorts", en cirkel med ett plustecken i, en fyrkant med en högerpil som heter "Prenumeration" och en fyrkant med en högerpil som heter "Bibliotek".
”Huset” tar dig till Hem-läget, där ligger bland annat filmer du tittat på förut och filmklipp som Youtube rekommenderar för dig baserat på vad du tittat på tidigare.
Under ”Shorts” ser du en lista på de filmklipp som är mest populära bland andra som tittar på Youtube. Dessa byts ut allt eftersom det kommer nya filmklipp samt vad som är aktuellt och populärt just idag. Under den ena fyrkantiga ikonen hittar du dina prenumerationer. Vi återkommer längre ned i texten angående hur man prenumererar, men här samlas de i fall du har några.
Om du trycker på ”Siluetten” längst upp till höger på skärmen, kommer du till ditt konto. Här hittar du din historik, alltså vad du tittat på tittat på tidigare, du kan se dina egna videoklipp om det är så att du själv laddat upp något, samt filmklipp du sparat för att vilja titta på senare. Vi återkommer till hur du sparar filmklipp senare i texten. Om du gått in på ett filmklipp men vill tillbaka till menyn igen, trycker du mitt på filmen så att du tillfälligt får upp små ikoner. Längst upp till vänster ser du ett litet ”v” eller som en pil nedåt. Tryck på den så kommer du tillbaka till Hem-läget och du har åter igen menyn överst i det röda fältet.

Börja sök

Underhållning, instruktioner, nyheter eller kanske roliga klipp och felsägningar ur TV-program. Det är lätt att få tiden att springa när man inser hur mycket roligt (och otroligt) det finns på Youtube. Det finns filmklipp som både är inspelade av företag och från mer professionella personer, men det finns också mycket bra filmklipp och instruktionsvideor som är inspelade av helt vanliga privatpersoner som vill dela med sig av sina kunskaper och lära ut till andra. Känner man sig bekväm med det engelska språket kan det vara bra att söka på engelska, då kan du få tillgång till mycket mer, men annars går det bra att även söka på svenska så får du fram resultat där filmklippen är inspelade på svenska, eller vilket språk du helst föredrar.

Så här gör du för att söka

Tryck på förstoringsglaset uppe i högra hörnet, detta tar dig till sökfältet och tangentbordet kommer fram. Under sök-fältet ser du tidigare sökningar du gjort, kanske vill du söka upp samma resultat igen, då kan du bara trycka på den söktexten nere i listan så behöver du inte skriva in allt på nytt varje gång. Om du vill söka upp något du inte tidigare skrivit gör du det i sökfältet ”Sök på YouTube”.

Om du exempelvis vill söka upp filmklipp på hur man stickar en halsduk, kommer det komma förslag på vad man vill söka redan innan du hunnit skriva in alla ord färdigt. Detta kan vara en god hjälp ibland när det är svårt att vet hur man ska formulera sin sök-mening. Försök hålla det ganska kort, varje ord man skriver in genererar resultat så ju fler ord man använder sig ut av desto spretigare resultat kan man få fram. Det är exempelvis större chans att du får relevanta filmklipp om du söker ”Sticka halsduk” istället för ”Jag vill lära mig att sticka en halsduk”.

Välj sedan ett videoklipp du tycker verkar passa. Håller du din smartphone stående kommer videon spelas upp högts upp på skärmen, och under videon kan du läsa lite information om den samt att det kommer upp en lista på liknande filmklipp som skulle kunna intressera dig. Vänder du på din smartphone till ett liggande läge kommer videon fylla ut hela skärmen och bli större.

Titta senare

Du kanske hittar ett intressant filmklipp men som du inte hinner se just nu. Då kan du spara det i ”Titta senare”. Detta gör du genom att trycka på videon så den börjar spela upp. Tryck en gång mitt på videon och det kommer tillfälligt upp lite symboler. Längst upp i mitten på videon ser du en symbol som består av tre liggande linjer och ett plus-tacken, tryck på den så kommer det fram en liten meny med två val, tryck på ”Titta senare”. Sedan kommer du enkelt hitta filmklippet under ditt konto genom att trycka på ”Siluetten” i menyn uppe till höger, och kan titta på det vid ett annat tillfälle.

Prenumerera

Man kan prenumerera på filmklipp från en viss Youtube-kanal, det vill säga filmklipp som kommer från samma Youtube-konto skapat av ett företag eller en privatperson. Man kan till exempel prenumerera på någon som lägger upp nya gympapass varje vecka, någon som håller i en språkutbildning och som ofta lägger upp nya filmer eller kanske en specifik komiker som du tycker är rolig och vill följa. Gå in på ett filmklipp som är från den kanal du vill följa. Håll mobilen upprätt så videon visas längst upp på skärmen och information ses under videon. Strax under filmklippet står det med blått i versaler ”PRENUMERERA”, tryck på texten och färgen ändras till grått. Nu prenumererar du på denna kanal. I menyn under den fyrkantiga ikonen med en högerpil kan du se alla filmer från dina prenumerationer.

Reklam

Bli inte orolig att något blivit fel ifall det filmklipp du vill se inte börjar rulla direkt. Det brukar nämligen vara en eller flera reklamfilmer innan de flesta filmklipp. Dessa går ofta att ta bort efter en stund genom att trycka där det står ”hoppa över annons”, annars tar det några sekunder och filmen du vill se startar av sig själv. Det finns även reklam som lägger sig som en liten ruta över videon, uppe i högra hörnet av reklamrutan ser du ett litet kryss, tryck på det så försvinner reklamen och du kan se din video.